Telecomunicaţii
Simona Halunga
Coordinator
Catalogul disciplinelor
Prezentare generală
Programul de Master complementar de Telecomunicații este oferit de catedra de Telecomunicații din cadrul facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), una din catedrele vechi și cu tradiție din cadrul facultății. Catedra colaborează, prin contracte de cooperare/sponsorizare, cu marii operatori de telecomunicații şi cu întreprinderile de profil din tara noastră (Telekom, Orange, Vodafone, Cosmote, Ericsson, Alcatel Romania, Intrarom, Infineon, etc.) precum și cu instituții din sistemul de securitate naţională (SRI, SIE,STS, MApN, etc) şi, de asemenea, participă în contracte de cercetare internaționale.
Pregătire în cadrul programului de studii este asigurată printr-un plan de învățământ care îmbină armonios discipline fundamentale, discipline din domeniul tehnic de bază și discipline de specialitate, la care se adaugă discipline formative în domeniul economic și al managementului de proiecte. Programul de master de Telecomunicații îşi propune să asigure furnizarea bazei teoretice si a cunoștințelor aplicative fundamentale in domeniul telecomunicațiilor, abilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra unui sistem sau rețele de telecomunicații prin evidențierea diferitelor niveluri, de la nivel fizic pana la cel de aplicație, și să poate opera sau interveni într-un astfel de sistem. În acest sens, programa îmbină într- un mod armonios elementele principale legate de pregătirea de bază în electronică și telecomunicații cu aplicații de ultimă generație hardware și software. Având în vedere dinamica domeniului telecomunicațiilor în general şi a pieței forței de muncă în acest domeniu, precum şi nevoia de reconversie profesională a unui număr de absolvenți care pot găsi oportunități de lucru în acest domeniu.
Având în vedere dinamica domeniului telecomunicațiilor în general și a pieței forței de muncă în acest domeniu, precum şi nevoia de reconversie profesională a unui număr de absolvenți care pot găsi oportunități de muncă în acest domeniu, programul de master își găsește pe deplin justificarea printre specializările de master ale facultății de Electronica, Telecomunicații si Tehnologia Informației.
Corpul academic al facultății care activează la acest program de studii are un prestigiu recunoscut si o îndelungata tradiție în cercetarea științifica, ilustrate prin cărți publicate la prestigioase edituri din țară si străinătate, articole apărute in cele mai importante reviste internaționale de profil precum și participarea în colaborare cu parteneri academici și industriali la numeroase contracte de cercetare naționale și internaționale. Echipa încearcă de asemenea să aducă invitați de din domeniul industrial și al cercetării pentru prelegeri pe domenii de nișă.
Cui i se adresează?
Programul de master Telecomunicații se adresează absolvenților secțiilor de licență altele decât cele orientate către Telecomunicații din cadrul facultății ETTI sau a altora similare, cum ar fi Inginerie electrică (electrotehnică, electronică, energetică), Inginerie mecanică, precum şi absolvenți de master de la alte facultăți (științe inginerești aplicate, fizică, matematică, construcții, ASE, etc.) precum și absolvenților altor facultăți care doresc reconversia profesională şi sunt interesați să își dezvolte baza teoretică şi abilitățile practice pentru a putea profesa în domeniul telecomunicațiilor.
Obiectivele programului de masterat
Obiectivele acestui program de master, relative la calificarea pe care o vor obține absolvenții, constau în dobândirea cunoștințelor de bază privind:
- Pregătirea tehnică generală adecvată unui inginer de exploatare în domeniul telecomunicațiilor
- Obținerea unor cunoștințe de bază în domeniul unor materii fundamentale cum ar fi Probabilități şi procese aleatoare; Teoria transmisiunii informației, Bazele sistemelor de comunicație, Prelucrarea digitală a semnalelor; Medii de transmisiune.
- Cunoștințe privind aspecte de bază în structura sistemelor de telecomunicații:
Comunicații analogice şi de date; Arhitecturi de rețea şi tehnologii Internet; Sisteme de comunicații prin satelit;
- Cunoștințe privind aspecte actuale legate de sistemele de comunicații moderne: Comunicații mobile şi personale; Tehnologii de acces şi transport;
Securitatea rețelelor , serviciilor și a terminalelor mobile; Simulatoare de rețea; Evaluări de performanță,
- Pregătire complementară în domeniul Managementului de proiect şi a aspectelor de drept.
Competențe de specialitate oferite absolvenților
Absolvenții trebuie sa capete abilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra unui sistem sau rețele de telecomunicații prin evidențierea diferitelor niveluri, de la nivel fizic pana la cel de aplicație, şi să poate opera sau interveni într-un astfel de sistem. Ei trebuie să obțină, în urma acestui master,
- Abilitatea de a urmări şi executa un proiect tehnic în domeniul telecomunicațiilor;
- Abilitatea de a implementa pe teren un sistem de telecomunicații;
- Abilitatea de a organiza şi urmări buna funcționare a unui sistem de telecomunicații;
- Abilitatea de a analiza şi determina specificațiile la nivel de sistem a echipamentelor subansamblelor şi modulelor acestora;
- Abilitatea de a specifica servicii si aplicații pentru telecomunicații si de a dezvolta aplicații de întindere mica si medie
- Realizarea unei imagini cuprinzătoare privind tehnicile transmisie şi recepţie a datelor transmise prin canale de comunicații.
Exemple de direcții de cercetare abordate
Direcțiile de cercetare abordate cuprind un domeniu extrem de vast de aplicații, de la dezvoltarea de tehnici de transmisie recepție a datelor la aspecte privind sistemele de comunicații mobile de ultimă generație, sisteme, tehnici și aplicații de securitate, prelucrarea semnalelor și a imaginilor, dezvoltarea de rețele pentru aplicații medicale – din acest punct de vedere echipa este deschisă la orice abordate tangenta domeniului de comunicații de care studentul / absolventul se simte atras.