Platforme utile

În cadrul Universității Politehnica din București, accesul studenților și cadrelor didactice la platformele informatice se folosind credențiale de acces centralizate pe un server de tip Active Directory, cu excepția platformei pentru studenți.

Informații importante, valabile începând cu anul universitar 2020-2021:

  • datele de acces pentru conturile personale gestionate de UPB (cont moodle,email instituțional, cont Microsoft) se gestionează prin platforma https://my.upb.ro/. Aici puteți face resetare de parolă sau activare cont. Pentru cei care au mai avut cont, puteți accesa această platformă (și pe celelalte) cu vechea parolă. Aici trebuie doar să vă actualizați datele personale (este foarte important), pentru a putea recupera parola când nu mai puteți accesa conturile. 
  • după activarea contului prin https://my.upb.ro/, daca nu puteti accesa contul de Microsoft, va trebui să intrați pe https://curs.upb.ro/ si să schimbați parola, respectând gradul mare de complexitate, altfel Microsoft nu o acceptă (minim 12 caractere, 4 tipuri de caractere, fără cuvinte din dicționar sau din username). Este posibil ca generarea contului de Microsoft să dureze până la 24 de ore după schimbarea parolei. De asemenea, chiar dacă aveți cont Microsoft, după ce v-ați schimbat parola pe moodle sau pe https://my.upb.ro/ trebuie să așteptați o perioadă de timp până se propagă și pe serverele Microsoft.  
  • pentru studenti există aplicația https://studenti.pub.ro/ care este punctul de plecare pentru accesul la celelalte aplicații; aici e important să vă setați o adresă personală de e-mail și un telefon, care se vor propaga automat în contul dvs. https://my.upb.ro/ unde puteți recupera parola pentru celelalte conturi.
  • problemele de acces se raportează pe platforma https://ticketing.upb.ro/. Atenție, aici raportati doar probleme de acces la contul  https://my.upb.ro/
  • instrucțiuni de utilizare se găsesc aici https://my.upb.ro/ghid-studenti și aici https://my.upb.ro/ghid-profesori

Observații:

  • Doctoranzii vor trebui să trimită un mesaj pe adresa nicoleta.branisteanu@upb.ro care să conțină datele de autentificare (nume, cnp) și date de contact (email personal, telefon) care vor fi folosite la resetarea parolei contului UPB (adminul de la Electronică nu are drepturi asupra conturilor de doctoranzi).
  • Pentru colaboratorii externi, directorul de departament sau titularul de program de masterat va trebui sa trimită un mesaj pe adresa admin@etti.pub.ro care să conțină datele de autentificare (nume, cnp) si date de contact (email personal, telefon) ale persoanei pentru care se solicită contul de acces. Problema se va rezolva dacă persoana vizată are un contract (de angajat, de colaborare, pe proiecte, etc.) activ.

Platforma pentru studenți

URL: https://studenti.pub.ro
Utilizator: <user AD>
Parola implicită: <parola AD>
Utilitate: Acces la situația studentului – mediile anuale, restanțe sau diferențe, situația cazărilor, etc. Aici se poate configura și adresa personală de e-mail folosită pentru resetarea parolei din Active Directory, precum și contul IBAN pentru livrarea bursei.

Platforma pentru administrarea contului Active Directory (AD)

URL: https://my.upb.ro
Numele de utlizator: <user AD>
Parola:
<parola AD>
Utilitate: Acces la contractele de studiu sau de muncă, acces la restul serviciilor UPB și documentațiile de utilizare, schimbarea adresei personale de e-mail și a numărului de telefon din platformă, schimbarea parolei AD.
Notă: La această adresă se poate activa sau reseta parola contului vostru de AD.

Platforma pentru raportarea problemelor IT

URL: https://ticketing.upb.ro
Credențiale:
Utilitate: Raportarea problemelor legate de platformele UPB.
Notă: Deschideți un tichet numai și numai după ce ați citit cu atenție documentația platformei unde aveți problema și sunteți sigur(ă) că există o problemă de funcționalitate.

E-mail și calendar

URL: https://outlook.office.com
Numele de utlizator: <user AD>@stud.etti.upb.ro
Parola: <parola AD>
Utilitate: Mesagerie electronică și calendar.
Notă: Utilizați contul de e-mail pus la dispoziție de universitate pentru toată comunicația oficială cu secretariatul, decanatul și cadrele didactice din UPB.

Platforma de învățare la distanță – Moodle

URL: https://curs.upb.ro
Numele de utlizator: <user AD>
Parola: <parola AD>
Utilitate: Acces la materialele de studiu precum și la punctajele acumulate pentru fiecare curs.

Dacă aveți probleme cu aplicația de autentificare (care trebuie instalată la autentificarea pe Moodle – Google Authenticator app), vă rugăm să postați un ticket pe https://ticketing.upb.ro/ iar la help topic selectati „Platformă login.upb.ro”. 

Foarte important: nu dezinstalați aplicația după prima utilizare, va fi necesară și mai târziu. 

Studenţii vor fi înrolaţi automat la cursurile din seria de predare din care fac parte. Pentru cazuri speciale, titularii de curs pot decide ca şi până acum să permită accesul şi altor utilizatori.

Moodle se integrează cu Teams, sincronizarea poate dura ceva mai mult;

Important: fiecare curs MOODLE are un Team creat automat care se actulizează automat la adăugarea unui nou participant pe MOODLE; dacă doritți să creați echipe mai mici (pentru seminarii) nu creați un team nou, ci creați mai multe canale pentru Team-ul existent. !Vă rugăm să nu ștergeți Team-ul creat automat! Un link util de la Microsoft pentru setarea categoriilor de particianți la meeting

Self-enrollment-ul este dezactivat. Studenții cu diferențe sau participanții la cursuri nestandard vor trebui sa contacteze profesorul titular, iar acesta le va comunica modalitatea de conectare. Cel mai simplu mod este sa solicitati accesul, iar profesorul va trebui să vă accepte accesul. După acceptare, cursanții vor fi alocați automat și în grupul de Teams. 

Nu vor putea avea acces la platformă decât studenţii înmatriculaţi în anul curent.

Platforma de video conferințe – Microsoft Teams

URL: https://www.microsoft.com/en-ww/microsoft-teams/log-in
Numele de utlizator: <user AD>@stud.etti.upb.ro
Parola: <parola AD>
Utilitate: Conferințe, prezentări și cursuri online, precum și posibilitatea de a contacta colegii și cadrele didactice în timp real.
Notă: MS Teams se poate instala direct pe computer (Linux, Windows, MacOS) cât și pe telefon (Android, iOS).

Platforma pentru descărcarea de software Microsoft

URL: https://azureforeducation.microsoft.com/devtools
Numele de utlizator: <user AD>@stud.etti.upb.ro
Parola: <parola AD>
Utilitate: Descărcarea de kituri de instalare de Windows, Visual Studio, SqlServer, etc.
Notă: Pentru suita Office, folosiți link-ul de mai jos.

Platforma pentru descărcarea Microsoft Office

URL: https://portal.office.com/
Numele de utlizator: <user AD>@stud.etti.upb.ro
Parola: <parola AD>
Utilitate: Descărcarea kitului MS Office, gratuit. Acces la MS Sharepoint.

Platforma pentru descărcarea de produse VMWare

URL: https://vmware.pub.ro/
Numele de utlizator: <user AD>@stud.etti.upb.ro
Parola: <parola AD>
Utilitate: Descărcarea de produse VMWare gratuit.

Acces Eduroam

URL: https://eduroam.pub.ro/
Credențiale:
Utilitate: Eduroam este o inițiativă internațională prin care se dorește creșterea mobilității studenților prin permiterea accesului la infrastructura IT a universităților înrolate în program pentru toți utilizatorii cu cont Eduroam.

Platforma de absolvire (ETTI)

URL: https://etti.pub.ro/absolvire/
Credențiale: Se creează la prima utilizare.
Utilitate: Aici se publică temele de licență și dizertație, se alocă studenților, se generează anexele pentru înscrierea la examen și se încarcă lucrările finale.

Software Mathworks – Matlab

URL: https://mathworks.com/academia/tah-portal/universitatea-politehnica-bucuresti-31597804.html
Credențiale: Se creează la prima utilizare, se solicită autentificare prin platforma UPB.
Utilitate: De aici se poate descărca programul Matlab cu toate toolbox-urile de care aveți nevoie.